UNBIASED: Καινοτόμα εργαλεία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

31-10-2023
ΙΕΛ

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του καινοτόμου συστήματος Unbiased, χρηματοδοτημένο απο το Innovation Norway προγραμμα του ΕΟΧ, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο της Μονάδας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Ελένη Πετρά, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Αθηνά και του Έργου, ενώ χαιρετισμούς απηυθύναν ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά Γιάννης Εμίρης, ο Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και η εκπρόσωπος του εταίρου και συντονιστή  του Εργου, της εταιρείας Athens Technology Center (ATC), Αλεξία Τσαβαλά.
 
Το Unbiased αποτελεί ένα αυτοτελές σύστημα με εργαλεία και υπηρεσίες για την καταπολέμηση του φαινομένου της παραπληροφόρησης (misinformation/disinformation) εστιάζοντας στην ανάλυση ειδήσεων, θέσεων και απόψεων σε ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας.
 
Στην εκδήλωση, οι εταίροι του έργου επικεντρώθηκαν στη δουλειά που υλοποιήθηκε τόσο για την ανεύρεση των πιο συζητημένων θεμάτων και την πολικότητα των πηγών τους (most debated topics), όσο και για την ανάλυση και εκτίμηση των διαφόρων μορφών (συστηματικής) μεροληψίας (bias), καθώς και την παροχή εξωτερικών στοιχείων και τεκμηρίων από έρευνες, έγκυρες πηγές και επιστημονικές εργασίες (evidence).
 
To Unbiased ενισχύει τη διόρθωση της «προκατάληψης των Μέσων», κάτι που συχνά θεωρείται ουτοπικό, αξιοποιώντας την αφθονία των πληροφοριών ιστού και τις δυνατότητες της μεγάλης ανάλυσης δεδομένων που διευκολύνουν τον εντοπισμό διαφορετικών απόψεων και την επιμέτρηση μετρήσεων για εκτίμηση μεροληψίας. Το έργο στοχεύει, επίσης, στην αύξηση της αυτοματοποίησης του ελέγχου των γεγονότων σε θέματα που συζητούνται. Τα προτεινόμενα εργαλεία απευθύνονται στους επαγγελματίες του χώρου οπως και στο ευρύ κοινό, όπως π.χ. τους αναγνώστες ενημερωτικών ιστοσελίδων. Τα εργαλεία θα επιτρέψουν στο κοινό να έχει πιο ευέλικτες και αντικειμενικές πληροφορίες μέσω μίας πλατφόρμας.
 
Το σύστημα unbiased αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου UNBIASED: Fact-provisioning and bias estimation tools for public inoculation against disinformation campaigns από το Athens Technology Center και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31