Η Μυθοτοπία είναι πλέον στο διαδίκτυο

02-10-2023
ΙΕΛ

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διάρκειας 33 μηνών, η Μυθοτοπία είναι πλέον στο διαδίκτυο. Με αφετηρία τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση και χαρτογράφηση μύθων που συνοδεύονται από αναπαραστάσεις τους στην τέχνη, η Μυθοτοπία αναδεικνύει τον ευρύτερο πολιτισμικό και τουριστικό πλούτο της περιοχής. Οι μύθοι συνδέονται με το σύγχρονο τοπίο της περιφέρειας: φυσικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό… βοηθώντας ελληνόφωνους και αγγλόφωνους χρήστες να σχεδιάσουν δικές τους διαδρομές στον χάρτη με βάση κριτήρια της επιλογής τους. Η Μυθοτοπία περιέχει υλικό για 36 μύθους, 387 κείμενα/αναφορές και περιηγητικά κείμενα, 340 απεικονίσεις στην τέχνη και περισσότερα από 2.500 σημεία ενδιαφέροντος. Προσφέρει, επίσης, μια εκπαιδευτική πλατφόρμα με εργαλεία για τη δημιουργία παιδαγωγικού υλικού βασισμένου στο περιεχόμενο του ιστότοπου. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν παιδαγωγικά σενάρια και διαφόρων ειδών δραστηριότητες που μπορούν να συνδέσουν με τα σενάρια, καθώς και να μοιραστούν όλα τα παραπάνω με τους μαθητές ή τους φοιτητές τους.
Το πρωτότυπο κειμενικό περιεχόμενο της Μυθοτοπίας διατίθεται δωρεάν μέσω της Εθνικής Υποδομής για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και για την Ελληνική Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, και συγκεκριμένα της υποδομής γλωσσικών πόρων & τεχνολογιών clarin:el. Οι πόροι περιλαμβάνουν ένα ανεπεξέργαστο σώμα γραπτών κειμένων, ένα σώμα γραπτών κειμένων στοιχισμένο σε επίπεδο πρότασης, ένα λημματοποιημένο σώμα γραπτών κειμένων με γραμματική και συντακτική επισημείωση και ένα ανεπεξέργαστο σώμα προφορικού λόγου – όλα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
Η Μυθοτοπία είναι προϊόν της επιτυχημένης συνεργασίας του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του ΕΚ Αθηνά που συντόνισε το έργο (επιστημονικά υπεύθυνος: δρ Γρηγόρης Σταϊνχάουερ) και του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Επισκεφθείτε τη Μυθοτοπία σε Facebook και Instagram.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30