Το ΕΚ Αθηνά ταξιδεύει στην 87η ΔΕΘ

04-09-2023
ΕΚ "Αθηνά"

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Βιωσιμότητα, ανάπτυξη, ψηφιακή καινοτομία
Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, πρωτοπόρος φορέας στην Έρευνα και την Καινοτομία στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Ελλάδα, συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Περίπτερο 7 (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας), 9-17 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας προηγμένα ερευνητικά αποτελέσματα, ψηφιακά εργαλεία και λύσεις σε κομβικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως, μεταξύ άλλων, Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Περιβάλλον, Γαλάζια Οικονομία, Μεταφορές, Τουρισμός, Αγροδιατροφή.
Παράλληλες ομιλίες και εργαστήρια στο πλαίσιο της ΔΕΘ:
Οι επισκέπτες του μεγαλύτερου εκθεσιακού γεγονότος στη χώρα μπορούν να παρακολουθήσουν ομιλίες ή ακόμα και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στον χώρο εκδηλώσεων, στο Περίπτερο 7:
 
Κυριακή  10/9 
16:00-18:00
Εργαστήριο γνωριμίας με τις τεχνολογίες Generative AI και αξιοποίησής τους στην Εκπαίδευση
Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, ΕΚ Αθηνά
Πέπυ Σταμούλη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΕΚ Αθηνά
 
Σάββατο 16/09
16:00-17:00
PSLifestyle: Μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους πολίτες σε θέματα βιωσιμότητας
Ελένη Πετρά, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΕΚ Αθηνά
 
17:00-18:00
Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους: Προσκλήσεις και Προκλήσεις
Τίμος Σελλής, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, ΕΚ Αθηνά
18:00-19:00
Αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών μέσω Τεχνοβλαστών, συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνολογίας Science Agora
                Χρήστος Βαΐτσης, Υπεύθυνος Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, ΕΚ Αθηνά
                Βάσω Φούντα, Υπεύθυνη Γραφείου Βιομηχανικών Συνεργασιών
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στο περίπτερο του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πληθώρα εκθεμάτων και ψηφιακών εργαλείων όπως, μεταξύ άλλων: έξυπνα εκθέματα μουσείων για άτομα με αναπηρία όρασης, προϊόντα αυτόματης αναγνώρισης της νωπότητας αλιευμάτων, επιταχυντές έρευνας και καινοτομίας για την απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας, καινοτόμες λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για αυτόνομα οχήματα.
Λίγα λόγια για τα εκθέματα:
  • Μυθοτοπία: Eκκινώντας από το πλούσιο μυθολογικό υλικό που συνδέεται με την με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν εικονικά σε υπέροχα τοπία ανακαλύπτοντας τα αποτυπώματα των μύθων στη σημερινή εποχή σε μία εμπλουτισμένη τουριστική εμπειρία.
  • MyEleusis: Μύηση του επισκέπτη στην αρχαία Ελευσίνα και τα μυστήρια, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία, με τη συνδρομή ενός πολύπλευρου συνόλου σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων.
  • AI4EDU: Καινοτομία στη σχολική εκπαίδευση με τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες υποστηρίζουν νέες, ευέλικτες, εξατομικευμένες, ελκυστικές και αποτελεσματικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση, στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.
  • ΑΠΤΟΣ: Τρία διαδραστικά συστήματα (Aptos.Exhibit, Aptos.Map, Aptos.MyExhibit)  που βασίζονται σε «έξυπνα αντίγραφα-εκθέματα» και προσφέρουν νέες δυνατότητες σε άτομα με αναπηρία όρασης για πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού και στο πολιτιστικό απόθεμα.
  • Athena-VRALL: Η Επανάσταση στην Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας για Ξενόγλωσσους. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να αλληλεπιδράσουν στα Ελληνικά με εικονικούς χαρακτήρες σε διάφορα ρεαλιστικά σενάρια, όπως είναι για παράδειγμα η επίσκεψη σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα εστιατόριο για φαγητό.
  • AGRO4+Voice: Φωνητική καταγραφή σημειώσεων για Ευφυή Αμπελοκαλλιέργεια. Η εφαρμογή για κινητό, αλλά και web είναι ένα εργαλείο που απλοποιεί τη διαδικασία καταγραφής σημειώσεων για τους αμπελουργούς στο πεδίο.
  • Autofair: Το AutoFair εξετάζει θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης στοχεύοντας στο να βελτιώσει τους ίδιους τους αλγόριθμους εκπαιδεύοντας, παράλληλα, τους τελικούς χρήστες.
  • ARCADIA: Αυτόνομη Διαχείριση Υπολογιστικών Πόρων σε Επικοινωνιακές Υποδομές - Μια πράσινη ιδέα για καλύτερη διαχείριση και κατανομή των τεχνολογικών πόρων στο Edge. Ο κύριος στόχος του ARCADIA είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός, και η πειραματική αξιολόγηση καινοτόμων υπολογιστικών προτύπων και μεθόδων με απώτερο στόχο τη βελτιστοποιημένη ανάθεση πόρων σε περιβάλλοντα υπολογιστικού νέφους.
  • FRESQO: Το FRESQO (Freshness REcording System for fish Quality Observation) αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν (hardware και software) το οποίο επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση της νωπότητας - "φρεσκάδας" των σημαντικότερων από πλευράς εμπορικής αξίας αλιευμάτων της ελληνικής αγοράς με δυνατότητα επέκτασης στο σύνολο των εμπορεύσιμων και μη αλιευμάτων.
  • PSLifestyle: Μέσω της εφαρμογής, γίνεται μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος και στη συνέχεια παρέχονται προτάσεις στον χρήστη για την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον.
  • BRIGAID Connect: Η πρωτοβουλία γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ καινοτομίας και υλοποίησης των λύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  • SDSN Global Climate Hub: To SDSN Global Climate Hub (GCH) έχει ως αποστολή του την παροχή επιστημονικών προτάσεων κατά της κλιματικής αλλαγής για την αποφυγή περαιτέρω βλάβης.
  • MENA Maritime Accelerator: Το ΜΕΝΑ Maritime Accelerator αποτελεί έναν επιταχυντή έρευνας και καινοτομίας, ο οποίος εστιάζει στην απανθρακοποίηση του τομέα της ναυτιλίας. Αποστολή του επιταχυντή είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη start-up εταιρειών που θα προσφέρουν βιώσιμες καινοτόμες εμπορικές λύσεις στον κλάδο της ναυτιλίας.
  •  Black Sea Accelerator: Υποστηρίζει την αναβάθμιση βιώσιμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γαλάζια Οικονομία σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα, προσφέροντας υπηρεσίες σχετικά με Ανάλυση Αγοράς, ανάπτυξη επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων και ευκαιρίες χρηματοδότησης και επενδύσεων.
  • Avisense: Ο νέος τεχνοβλαστός του Ινιστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά διαμορφώνει το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για την αυτονομία των οχημάτων. Στόχος της είναι να ανοίξει τον δρόμο για την ασφαλή και αυτόνομη πλοήγηση των οχημάτων.
  • Σύστημα προσομοίωσης οργάνωσης και αλληλεπίδρασης σμήνους drone. Θα παρουσιαστεί ένα σύστημα προσομοίωσης σμήνους από drones που κινείται αυτόνομα σε μια περιοχή.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30