«Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Διημερίδα και παράλληλη Έκθεση με τη συμμετοχή του Αθηνά

27-03-2024
ΕΚ "Αθηνά"

Το Αθηνά θα είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς της χώρας μας, που θα παρουσιάσουν υπερσύγχρονες, καινοτόμες και εύχρηστες εφαρμογές από ερευνητικά έργα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αλλά και για την Προβολή και Ανάδειξή της.
 
Η Διημερίδα και παράλληλη Έκθεση με θέμα «Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 και οργανώνεται από την Γενική Γραμματεία  Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) ως εποπτεύουσα αρχή.
 
Η εκδήλωση συνοδεύεται με μια μικρή έκθεση στον εξωτερικό χώρο του αμφιθεάτρου που απώτερο στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα καταστροφών που έχουν πλήξει το πολιτιστικό απόθεμα της ανθρωπότητας, από τα αρχαιότατα χρόνια έως και σήμερα.
 
Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα θα παρουσιαστούν ερευνητικά έργα που αφορούν στον εντοπισμό, στη καταγραφή, αλλά και στην διαχείριση κινδύνων όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, αλλά και η κλιματική αλλαγή, με στόχο την λήψη προληπτικών μέτρων αποφυγής καταστροφών ή και μετριασμού των επιπτώσεών τους. Η πρώτη μέρα θα κλείσει με τον καθοριστικό ρόλο της συντήρησης στην εσαεί διατήρηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
 
Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στην Ανάδειξη και Προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, με παρουσιάσεις ερευνητικών έργων, αλλά και άμεση επικοινωνία των συμμετεχόντων με αυτά, αφού οι εγκαταστάσεις τους θα είναι διαθέσιμες στο χώρο του Ε.Ι.Ε.
 
Ερευνητές του Αθηνά θα παρουσιάσουν σχετικά αποτελέσματα πρόσφατων έργων, όπως:
ESTIA: Πλατφόρμα Διαχείρισης Κινδύνων σε Περιοχές Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Περιορισμός του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς
CanTi: Καινοτόμος Μεθοδολογία Ολοκληρωμένης Διάγνωσης, Συντήρησης, Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης της Ακρόπολης της Τίρυνθας
ΑΠΤΟΣ: έξυπνα 3-Δ αντίγραφα εκθεμάτων που εγκαταστάθηκαν στο Επιγραφικό Μουσείο με σκοπό να άρουν την απτική απαγόρευση
myEleusis: Μύηση του επισκέπτη στην αρχαία Ελευσίνα και τα μυστήριά της με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα
 
Η εκδήλωση συνοδεύεται με μια μικρή έκθεση στον εξωτερικό χώρο του αμφιθεάτρου που απώτερο στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα καταστροφών που έχουν πλήξει το πολιτιστικό απόθεμα της ανθρωπότητας, από τα αρχαιότατα χρόνια έως και σήμερα.
 
Για όσους από τους συμμετέχοντες στη Συνάντηση το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε ειδικά οργανωμένη ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση Εργαστηρίου Ανοικτής Θέασης για τη μελέτη και συντήρηση ζωγραφικών έργων μεγάλων διαστάσεων.

Δείτε εδώ το αναλυτικό Πρόγραμμα της Διημερίδας.

Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης τόσο δια ζώσης (E.I.E., Βασ. Κων/νου 48, 11635 Αθήνα) όσο και εξ αποστάσεως, μέσω:
α) του παρακάτω συνδέσμου με δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής στο ZOOM Meeting:
είτε
β) του συνδέσμου live streaming από το κανάλι YouTube της ΓΓΕΚ με δυνατότητα απλής παρακολούθησης:
και
 
Παρακαλούμε, ενημερώστε για τον τρόπο συμμετοχής σας (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως) με τη συμπλήρωση της παρακάτω online φόρμας: