Ζωντανό εργαστήριο ανάπτυξης αγροτικών τεχνολογιών από το έργο DESIRA

Ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία του τοπικού οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα: Τα επόμενα βήματα

26-05-2022
ΕΚ "Αθηνά"

Το ΕΚ «Αθηνά» ως εταίρος του ευρωπαϊκού έργου DESIRA, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ο Συνεργατικός Σχηματισμός InoFA συνδιοργάνωσαν στις 13 Μαΐου το ζωντανό εργαστήριο ανάπτυξης αγροτικών τεχνολογιών «Ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία του τοπικού οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα: Τα επόμενα βήματα», στη Γουμένισσα-Κιλκίς, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Π.Ε Κιλκίς και της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη».
 
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν 32 άτομα από τους χώρους της τοπικής παραγωγής σταφυλιού και οίνου, έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τοπικούς φορείς αγροτικής οικονομίας, καθώς και από τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς φορείς, μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς.

Το ζωντανό εργαστήριο επικεντρώθηκε:
  • Στον καθορισμό της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με την οργάνωση της τοπικής παραγωγής του οίνου στην ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας 
  • Στη διερεύνηση οικονομικών-πολιτικών-τεχνικών-γεωγραφικών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων στην τοπική οινοπαραγωγή.
  • Στην εξέταση των τοπικών ιδιομορφιών και αναγκών της παραγωγής οίνου για τον σχεδιασμό/παραμετροποίηση ψηφιακών υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και αλυσίδας αξίας της τοπικής οινοπαραγωγής.      
Η ομάδα από το ΕΚ «Αθηνά» παρουσίασε τους στόχους του έργου DESIRA: ανάλυση του αντίκτυπου που έχει η ψηφιοποίηση σε αγροτικές περιοχές και κοινότητες της Ευρώπης, συζήτηση για τους τρόπους μέσα από τους οποίους οι τεχνολογικές λύσεις μπορούν να υιοθετηθούν προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς η διαδικασία αυτή να αφήνει ανθρώπους ή και ομάδες εκτός, και τέλος δημιουργία (αδρών) σεναρίων για το μέλλον επιλεγμένων αγροτικών περιοχών της Ευρώπης και το πώς θα είναι το 2031.

Τη συνάντηση φιλοξένησε ο χώρος 'Μικρό Κτήμα Τίτου' που εδρεύει στον οικισμό της Γουμένισσας στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς και περιλαμβάνει κτήμα 100 στρεµµάτων, καθώς και επισκέψιμο οινοποιείο.  
 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31