'Ανθρωποι

Νικόλαος Καζάκης

Ερευνητές
Κύριος Ερευνητής
Κύριος Ερευνητής
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου
+30 25410 78787 (125)

Ο Νικόλαος Καζάκης έλαβε το 2003 το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού (με Άριστα) από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το ίδιο Τμήμα, το 2008 έλαβε με άριστα το πρώτο διδακτορικό του δίπλωμα στη Χημική Μηχανική με αντικείμενο τη «Μελέτη στήλης φυσαλίδων με πορώδη κατανομέα της αέριας φάσης». Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, το 2009, εργάστηκε ως μετα-διδάκτορας στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για περίπου ένα έτος. Από το 2010 έως τις αρχές του 2019 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης/μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας και Φυσικοχημικών Μετρήσεων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, ενώ παράλληλα εργάστηκε για τέσσερα περίπου έτη και ως εξωτερικός συνεργάτης στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2018 έλαβε με άριστα το δεύτερο διδακτορικό του δίπλωμα στη Φυσική από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη «Δοσιμετρία υψηλών δόσεων με έμφαση στη βιομηχανική αποστείρωση και δοσιμετρία ατυχημάτων ακτινοβολίας». Το Μάρτιο του 2019 ανέλαβε τη θέση του Κύριου Ερευνητή με γνωστικό αντικείμενο «Δοσιμετρία και αναλυτικές μέθοδοι ακτινοβολιών».
Από το 2004 συμμετέχει ενεργά στη συγγραφή, υποβολή, υλοποίηση και επίβλεψη ερευνητικών έργων, χρηματοδοτούμενα τόσο από εθνικούς όσο και από Ευρωπαϊκούς πόρους. Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι κυρίως εργαστηριακή. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Αρχαιομετρία, έρευνα σε ειδικές μεθόδους δοσιμετρίας ακτινοβολιών (οπισθοβατική δοσιμετρία-retrospective dosimetry, μετα-αποστειρωτική δοσιμετρία-post-sterilization dosimetry, δοσιμετρία ατυχημάτων-accidental dosimetry, εγκληματολογική δοσιμετρία-forensic dosimetry), φυσικοχημικές και φωταυγειακές μετρήσεις υλικών (π.χ. χρονολόγηση) με τη χρήση προηγμένων διαγνωστικών και αναλυτικών μεθόδων με (και χωρίς) χρήση ακτινοβολιών, ανάλυση, προσομοίωση και σχεδιασμός φυσικοχημικών διεργασιών με έμφαση στη διφασική ροή αερίου/υγρού (στήλη φυσαλίδων).
Το επιστημονικό συγγραφικό του έργο έχει περισσότερες από 600 ετεροαναφορές, ενώ ταυτόχρονα δρα και ως αξιολογητής άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στο πεδίο της φυσικής, αρχαιομετρίας, χημικής μηχανικής και στατιστικής ιατρικής. Έχει συνεπιβλέψει πρακτικές εργασίες φοιτητών, καθώς και διπλωματικές/μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, του Συλλόγου Ερευνητών του Ε.Κ. Αθηνά και του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ).