Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με πραγματικές μετρήσεις

Συνέντευξη του Καθηγητή Σπυρίδωνα Ραψομανίκη στην Ναυτεμπορική

22-02-2024
ΠEΔIΤΕ

Στο κανάλι της Ναυτεμπορικής φιλοξενήθηκε πρόσφατα ο Υπεύθυνος της Μονάδας Περιβαλλοντικών και Δικτυακών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (ΠΕΔΙΤΕ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, και Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπύρος Ραψομανίκης, καλεσμένος της εκπομπής Review με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο. Ο κ. Ραψομανίκης μίλησε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ η οποία, μέσα από τη μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων, αναλύει πώς η κορύφωση της κλιματικής αλλαγής θα πλήξει την καθημερινή μας ζωή. 


Ο κ. Ραψομανίκης αρχικά ξεκαθάρισε ότι παρότι η κλιματική αλλαγή ισχύει για όλο τον πλανήτη, δεν έχει ωστόσο την ίδια ένταση παντού. Ενώ οι μετρήσεις δείχνουν αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 1-1,5 βαθμό, για τη χώρα μας τα πράγματα είναι πιο δυσοίωνα, καθώς υπάρχουν περιοχές με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του μέσου όρου. Παράλληλα εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, προτείνοντας συγκεκριμένους τρόπους προσαρμογής μας σε αυτά, δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έρευνα που έχει διεξαχθεί με επικεφαλής τον ίδιο και η οποία αναλύει τις επιπτώσεις που έχει στις αερομεταφορές η κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και η αλλαγή του prevailing wind, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, έχουν επηρεάσει και θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο τις αερομεταφορές. Το αεροπλάνο χάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα να απογειωθεί με μικρότερη προσπάθεια και φαίνεται πως οι εταιρείες θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό επιβατών, να προβαίνουν σε μεγαλύτερο περιορισμό του βάρους, ενώ ίσως αναγκαστούν να περιορίσουν και τις πτήσεις τους σε αεροδρόμια με μικρότερους αεροδιαδρόμους.


Τέλος, ο κ. Ραψομανίκης αναφέρθηκε στην Μονάδα της οποίας ηγείται στο Αθηνά, καθώς και τις έρευνες που συντονίζει, αναλύοντας τη σημασία που έχει πλέον στις μετρήσεις το ανθρακικό αποτύπωμα, έπειτα και από τις τελευταίες οδηγίες της ΕΕ. Δεν παρέλειψε, στο πλαίσιο αυτό, να δώσει το στίγμα για το μέλλον επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη, μπορούμε ωστόσο, με τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, το κλίμα να παραμείνει όπως είναι σήμερα. Χρήση καυσίμου που δεν επηρεάζει το κλίμα και τις ζωές μας είναι υπό σοβαρή μελέτη. Αυτό είναι το πράσινο υδρογόνο το οποίο παράγεται απευθείας από τον ήλιο με έναν μόνο καταλύτη.

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30