Ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ στο Αθηνά

19-01-2024
ΕΚ "Αθηνά"

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αθηνά του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), Ομότιμου Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard  Σπύρου Αρταβάνη-Τσάκωνα, συνοδευόμενου από τον Πρόεδρο του Hellenic Institute of Advanced Studies (HIAS), Καθηγητή Υπολογιστικής Επιστήμης και Μηχανικής, κοσμήτορα της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και μέλος του ΕΣΕΤΕΚ, κ. Πέτρο Κουμουτσάκο. Σκοπός της συνάντησης υπήρξε η καλύτερη γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι Ινστιτούτων και Μονάδων του Κέντρου.

Ο Πρόεδρος του Αθηνά Καθηγητής Γιάννης Εμίρης, έκανε μια παρουσίαση του Κέντρου και των δραστηριοτήτων του, δίνοντας έμφαση στις νέες συνιστώσες του Αθηνά, δηλαδή του νεοσύστατου και τέταρτου κατά σειρά Ινστιτούτου Ρομποτικής, αλλά και της εξίσου δραστήριας  Μονάδας, σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Επιστήμης των Δεδομένων και Αλγορίθμων, «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».

 Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη συνέργειας και ενότητας του ερευνητικού χώρου στην Ελλάδα αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την πολυδιάσπαση που υπάρχει σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 
Ταυτόχρονα, διερευνήθηκαν κοινές δράσεις με το HIAS, ώστε να υπάρχει συνεργασία στον τρόπο εμπλοκής και προσέλκυσης του ερευνητικού δυναμικού της διασποράς.

Παραλλήλως, συζητήθηκαν ειδικότερα θέματα που αφορούν το ΕΣΕΤΕΚ όπως, η αξιολόγηση των Ερευνητικών Κέντρων, η επιβράβευση δραστήριων Ινστιτούτων με χρήση της αξιολόγησης που πραγματοποίησε το ΕΣΕΤΕΚ πέρυσι και η ενεργοποίηση των ΤΕΣ (Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια) για τομεακές δράσεις και θεματική επικοινωνία.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30