Κρίσιμες εξελίξεις γύρω από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

Συνέντευξη του καθηγητή Σπύρου Ραψομανίκη στην Ναυτεμπορική

26-02-2024
ΠEΔIΤΕ

Τα ανησυχητικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την αποκόλληση παγόβουνου στην Ανταρκτική μεγέθους τριπλάσιου της Νέας Υόρκης, καθώς και τις αλλοιωμένες ακτογραμμές στο νησί της Δήλου, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων, στάθηκαν αφορμή της συνέντευξης του κυρίου Σπύρου Ραψομανίκη Υπεύθυνου της Μονάδας Περιβαλλοντικών και Δικτυακών Τεχνολογιών και Εφαρμογών του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και Καθηγητή Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην εκπομπή IN Business με τη δημοσιογράφο Μαρία Σμιλίδου στο κανάλι της Ναυτεμπορικής την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023.


Ο κ. Ραψομανίκης ανέφερε ότι οι μετρήσεις μέσης ετήσιας θερμοκρασίας που διεξάγονται δείχνουν ότι έχουμε ήδη προσεγγίσει το όριο αύξησης μέσης θερμοκρασίας που αναμενόταν για το 2050, κάτι το οποίο ξεπερνά τις δυσοίωνες προβλέψεις και κρούει το καμπανάκι κινδύνου. Τόνισε μάλιστα ότι για την πραγματική αποτύπωση της κατάστασης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές μετρήσεις δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό φαίνεται να μην λειτουργούν σωστά.


Η διάσκεψη COP 28 (Conference of the Parties) για την κλιματική αλλαγή θέτει σε πρακτική διάσταση ζητήματα περιβαλλοντολογικής δικαιοσύνης. Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου,  οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή, παράγονται από τις μεγάλες βιομηχανοποιημένες χώρες, την ίδια στιγμή που οι μικρές χώρες πλήττονται. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία ηγούνται της διάσκεψης δηλώνουν ότι θα πωλούν υγροποιημένο αέριο αντί για πετρέλαιο,  το οποίο ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. καθηγητής, κάνει την ίδια ζημιά στο περιβάλλον με όλα τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα τα οποία δημιουργούν αέρια του θερμοκηπίου. 

 


Μια λύση, όπως ανέφερε ο κύριος Ραψομανίκης, είναι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά) οι οποίες ωστόσο, όπως δήλωσε, δεν είναι ούτε τόσο απόλυτα εναρμονισμένες με το περιβάλλον, ενώ έχουν δεδομένη ημερομηνία λήξης.


Την πλέον οικολογική λύση αποτελεί το πράσινο υδρογόνο, μια λύση, η οποία, προς ώρας, είναι ακριβή.
Οι προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή, αφορούν στην παραγωγή φτηνού υδρογόνου. Το υδρογόνο καίγεται με το οξυγόνο και παράγει ξανά νερό. Η γη είναι υγρός πλανήτης, καθώς το 75% της επιφάνειας του, είναι νερό. 


Στόχος πάνω στον οποίο δουλεύει πυρετωδώς η ομάδα του καθηγητή κ.Ραψομανίκη, είναι η παραγωγή φτηνού υδρογόνου χωρίς ενδιάμεσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30