Climathon Χανιά 2022

09-12-2022
ΜΑΑ

 Από τις 26 έως τις 27 Νοεμβρίου 2022, η διήμερη εκδήλωση "Climathon Chania 2022", στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ "nEU citizenship", έλαβε χώρα στα Χανιά της Κρήτης. Το συγκεκριμένο Climathon ήταν η τέταρτη από τις επτά δράσεις υπό την αιγίδα του ΚΑ1 Erasmus+ προγράμματος, που συγχρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Η δράση έλαβε χώρα στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Συνδιοργανώθηκε από την Ecogenia, το Youthmakers Hub, και  το EIT Climate-KIC Hub Greece στο Eρευνητικό Κέντρο "Αθηνά" .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Climathon Chania 2022 υποστηρίχθηκε από το δήμο Χανίων.

Ο κύριος στόχος αυτού του διήμερου Climathon ήταν για τα νέους της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε έναν μαραθώνιο ιδεών, προκειμένου να βρουν βιώσιμες λύσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων στην πόλη τους. Ειδικότερα, οι τρεις βασικές προκλήσεις ήταν: η βιώσιμη μετακίνηση, ο βιώσιμος τουρισμός και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι μέντορες των ομάδων ήταν η Μαριλένα Μαραγκού, συνιδρύτρια και Program Coordinator του Youthmakers Hub, και η Σπυριδούλα Λουκοπούλου, Project and Partnerships Manager Youthmakers Hub.

 

                                                                            

 

Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και έλαβαν πληροφορίες για τη λειτουργία και δομή του Climathon, καθώς και για τις προκλήσεις που έπρεπε να αναλάβουν. Στο μεταξύ, οι Workshop Leaders έδωσαν στους συμμετέχοντες κάποιες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πώς να προχωρήσουν στην εφαρμογή των ιδεών τους.

Το πρώτο εργαστήριο αφορούσε την κυκλική οικονομία, την οποία παρουσίασε η Νατάσσα Τριανταφυλλίδου, Climate change, and Sustainability Manager του V Group. Το δεύτερο εργαστήριο που αφορούσε τη βιώσιμη μεταφορά πραγματοποιήθηκε από την TUC eco racing, μια εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το τρίτο εργαστήριο αφορούσε τον βιώσιμο τουρισμό, το οποίο συντονίστηκε από τη Ζωή Νόβακ, Marketing and Business Development Manager στη Soil Food Web School. Το τέταρτο εργαστήριο αφορούσε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που παρουσίασε η Στέλλα Αποστολάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας για τη Βιωσιμότητα στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας.

 

Παράλληλα, οι μέντορες συνεπικούρησαν στο έργο των ομάδων με tips για την έκφραση των ιδεών τους. Η πρώτη μέρα έκλεισε με τους συμμετέχοντες να δουλεύουν σε ομάδες, αφότου είχαν λάβει γνώσεις, πληροφορίες και feedback για τις ιδέες τους.

Η δεύτερη ημέρα του Climathon ξεκίνησε με ένα workshop για την επικοινωνία και το Pitching από την Communications Lead του Youthmakers Hub, Γεωργία-Άννα Χoνδρού, η οποία παρείχε συμβουλές στους συμμετέχοντες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης των ιδεών τους στο κοινό και τους κριτές.

Κατόπιν, οι ομάδες άρχισαν να υλοποιούν την ιδέα τους δημιουργώντας τη δική τους παρουσίαση, λογότυπο και εμπορικό σήμα για το pitching. Στο τέλος της εκδήλωσης, παρουσίασαν τις πιθανές λύσεις τους σχετικά με τις προκλήσεις που ανέλαβαν.

 

                                                                                                        

 

Οι κριτές ήταν: ο Μανώλης Παπαδάκης, Head of Experience Design στο Vivid Vibes και Αντιπρόεδρος του ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, η Λυδία Παπαδάκη, Υποψήφια Διδάκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Co-Manager του EIT Climate-KIC Hub Greece, και η Έρικα Σπαγάκου, συνιδρύτρια της Ecogenia.

 

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31