Ο Καθηγητής Γιάννης Εμίρης αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ στο ΕΚ «Αθηνά»

09-04-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Τα καθήκοντα του ως Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ανέλαβε προσφάτως ο Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιάννης Εμίρης. Ο κ. Εμίρης εξελέγη στη θέση αυτή ­από διεθνή επιτροπή επιστημόνων πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών. 
 
Η θητεία του είναι τετραετής και έρχεται μετά από την δεκαετή επιτυχημένη παρουσία στη θέση αυτή του Καθηγητή στο ΕΚΠΑ κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Ο νέος Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, ήδη με μακρά εμπειρία ως συνεργάτης στο «Αθηνά», καταλαμβάνει τη θέση αυτή σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις της πανδημίας συνδυάζονται με νέες ευκαιρίες και πρωτοφανείς δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων, μέσω των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Ψηφιακών Επιστημών, για πλήθος ζητημάτων, με σημαντικότερα αυτά της κλιματικής αλλαγής & αειφόρου ανάπτυξης, της ισότιμης ανοιχτής πρόσβασης σε πόρους και εργαλεία, της ομαλής ένταξης της τεχνητής νοημοσύνης στις καθημερινές κοινωνικές και παραγωγικές διεργασίες. 
 
Ο νέος Πρόεδρος, έχοντας καθαρή εικόνα αυτών των προσκλήσεων, αλλά και γνωρίζοντας το δυναμικό του ΕΚ «Αθηνά» δήλωσε: «Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια καθώς αναλαμβάνω τα ηνία του «Αθηνά»! Αποτελεί μια συναρπαστική πρόκληση να φέρω αυτόν τον δυναμικό οργανισμό στο επόμενο επίπεδο, στηριζόμενος σε ένα μοναδικό συνδυασμό επιστημονικής αριστείας και κορυφαίας καινοτομίας. Σε συνεργασία με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου, θα εξερευνήσουμε νέες ερευνητικές κατευθύνσεις υποστηρίζοντας συγχρόνως ένα ευρύ φάσμα καίριων εφαρμογών.»
 

Σύντομο βιογραφικό 

Ο Γιάννης Εμίρης είναι Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε Ερευνητής στο INRIA Sophia-Antipolis από το 1995 έως το 2002 και έκτοτε είναι εξωτερικός συνεργάτης (ομάδα Γεωμετρικής Μοντελοποίησης). Έλαβε Πτυχίο (BScEng) από το Πανεπιστήμιο του Princeton (1989), Μεταπτυχιακό (MSc) και Διδακτορικό (PhD) Δίπλωμα από το U.C. Berkeley (1991 και το 1994, αντίστοιχα), και Δίπλωμα Καθηγεσίας (Habilitation) από το Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, Γαλλία (2000), όλα στην Πληροφορική. Υπήρξε μακροχρόνιος επισκέπτης ερευνητής ή καθηγητής σε διάφορα ιδρύματα διεθνώς: ETL Tsukuba (Ιαπωνία), Ontario Research Center in Computer Algebra, Simons Institute (Berkeley), ENS Paris, USI Lugano, ETH Zurich, JRC Ispra. Την τελευταία τριετία υπήρξε μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, εκπροσωπώντας την Πληροφορική και τα Μαθηματικά. 
 
Τα ενδιαφέροντά του εκτείνονται στις περιοχές των Επιστημονικών Υπολογισμών, της Υπολογιστικής Γεωμετρίας, της Ρομποτικής, της Βιοπληροφορικής και της Μηχανικής Μάθησης, με έμφαση στην επίλυση πολυωνυμικών συστημάτων, τους γεωμετρικούς υπολογισμούς υψηλής διάστασης, την κινηματική ρομποτικών μηχανισμών και μορίων, την αναζήτηση και εξόρυξη δεδομένων, καθώς και την βαθιά γεωμετρική μάθηση. Έχει ιδρύσει και διευθύνει το Εργαστήριο Γεωμετρικών και Αλγεβρικών Αλγορίθμων, ενώ έχει επιβλέψει 13 διδακτορικές διατριβές και 8 μεταδιδάκτορες ερευνητές
Είναι συγγραφέας περισσότερων από 130 άρθρων περιοδικών και δημοσιεύσεων σε διεθνή συνέδρια με κρίση, από τις οποίες δύο τιμήθησαν με το βραβείο διακεκριμένης εργασίας στο ACM International Symposium on Symbolic and Algebraic Computation, και συνιδιοκτήτης ενός βιομηχανικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Ο δείκτης του H-index είναι 39. Διατελεί μέλος της συντακτικής επιτροπής των “J. Symbolic Computation”, “Math for Computer Science” και “Applicable Algebra to Engineering, Communication & Computing”. Υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών προγράμματος συνεδρίων, πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής του ISSAC 2011 και γενικός συνδιοργανωτής του ISSAC 2020. Είναι τέλος επικεφαλής επιστήμονας σε μια νεοφυή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30