Η επιστημονική υποστήριξη καινοτόμων καλλιεργειών στην Θράκη στην ατζέντα του Ερευνητικού Κέντρου ‘ΑΘηνά'

26-02-2018
ΙΕΛ

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αθηνά΄ στην Ξάνθη συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο αγροτικός κόσμος της περιοχής - με πρωτοβουλία της APHRIA Ιnternational και των τοπικών εκπροσώπων της. Η εταιρεία, που ασχολείται με την επεξεργασία κάνναβης, διερευνά την προοπτική επενδύσεων σε καινοτόμες συμβολαιακές καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή και την εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας στη χώρα μας.
 

Η προσέλευση στη συνάντηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς έντονο ενδιαφέρον έδειξαν περισσότεροι από 450 συμμετέχοντες – αγρότες, ιδιωτικές εταιρείες, ΚΟΙΝΣΕΠ, σύμβουλοι επιχειρήσεων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.

Ο Δρ Νέστορας Τσιρλιγκάνης, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου 'Αθηνά' στην Θράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ανέφερε ότι πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει για την περιοχή. Το Ερευνητικό Κέντρο ’Αθηνά’ θα συμμετέχει σε όλη την προσπάθεια, παρέχοντας επιστημονική υποστήριξη σε πολλαπλά επίπεδα: «Η υποστήριξη μας μπορεί να είναι και σε επίπεδο εργαστηριακό, μπορούμε επίσης να ηγηθούμε της προσπάθειας να οργανώσουμε τις απαραίτητες ερευνητικές ομάδες, να κάνουμε στοχευμένη έρευνα ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου. Η καλλιέργεια ολόκληρη μπορεί να ελέγχεται και να παρακολουθείται με αισθητήρες, να καταγράφονται αποδόσεις, να βοηθηθούν οι καλλιεργητές με τα κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα για την συμβολαιακή γεωργία, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε και, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει, θα υλοποιηθούν και τα αντίστοιχα σχεδία που έχουμε συζητήσει».
 
Σε μία εποχή που οι εξελίξεις στην ΕΕ είναι ραγδαίες στον τομέα της φαρμακευτικής/βιομηχανικής κάνναβης, στην Ελλάδα, τόσο η πολιτική βούληση στήριξης, οι κατάλληλες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, όσο και οι επιστημονικές υποδομές αποτελούν πόλο έλξης για επενδύσεις και μπορούν να εγγυηθούν προοπτικές για επιτυχημένη απόδοση και μετατροπή της χώρας σε ένα στρατηγικό κέντρο εξαγωγών.
 
Το Ερευνητικό Κέντρο ‘Αθηνά’ αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, καθώς αποτελεί σήμερα ένα κόμβο τεχνογνωσίας, επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας στην περιοχή που μπορεί να υποστηρίξει την αξιοποίηση καινοτόμων πρακτικών καλλιέργειας και συμμετοχικών εγχειρημάτων για την ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής.