Ο διακεκριμένος καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου κεντρικός ομιλητής του φετινού HBP Open Day στην Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2020

30-01-2020
ΕΚ "Αθηνά"

Το φετινό Human Brain Project Open Day υποδέχεται τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον διακεκριμένο καθηγητή Χρίστο Παπαδημητρίου, Columbia University, για μια κεντρική ομιλία με θέμα τη συμβολή της υπολογιστικής επιστήμης στη μελέτη του εγκεφάλου και της νόησης.
 
Ο καθ. Χρίστος Παπαδημητρίου θα σκιαγραφήσει μια πιθανή απάντηση μέσα από πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις για την κατανόηση του τρόπου μέσω του οποίου ο εγκέφαλος δημιουργεί τη γλώσσα. Το Open Day θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη με εγγραφή για το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει και να αλληλεπιδράσει με επιστήμονες που μελετούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το Science Agora περιλαμβάνει επιδείξεις, συζητήσεις και διαδραστικά εκθέματα προσφέροντας την ευκαιρία εξερεύνησης των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την έρευνα και τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.
 
Τοπικός συντονιστής του HBP Summit & Open Day 2020 είναι το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”. Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
 
Εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες: openday2020.humanbrainproject.eu
 
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του καθ. Χρίστου Παπαδημητρίου:
Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μετά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο πήγε στην Αμερική όπου από το 1976 διδάσκει Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ (όπου ήταν καθηγητής του Μπιλ Γκέητς), (Μ.Ι.Τ.), Στάνφορντ και το Μπέρκλεϋ, όπου είναι τώρα Καθηγητής Πληροφορικής στην τιμητική έδρα CLester Hogan. Εκτός από το διδακτορικό του (Πρίνστον, 1976), το 1997 του απονεμήθηκε τιμητικό διδακτορικό από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης. Θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες και τα βιβλία του (Θεωρία Υπολογισμού, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα κ.ά.) έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ.
 
Λίγα λόγια για το HBP:
Το δεκαετές Human Brain Project (https://www.humanbrainproject.eu/) ξεκίνησε το 2013 και αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίας (Future and Emerging Technologies-FET). Το HBP εστιάζει σε έξι ερευνητικές πλατφόρμες: νευροπληροφορική, προσομοίωση λειτουργίας του εγκεφάλου, υπολογιστές υψηλών αποδόσεων, ιατρική πληροφορική, νευρομορφική πληροφορική και νευρο-ρομποτική. Το HBP με στόχο τη διαρκή συμβολή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει το EBRAINS, μια ανοιχτή ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή για τη νευροεπιστήμη, την πληροφορική και την ιατρική γύρω από τον εγκέφαλο. Ο διοικητικός και οικονομικός συντονισμός παρέχεται από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) με παράλληλη υποστήριξη στους τομείς της επιστήμης, των υποδομών και της ηθικής μέσω του Juelich Research Center,  του Πολυτεχνείου του Μονάχου (Γερμανία), του Πανεπιστημίου του Όσλο (Νορβηγία) κα του Πανεπιστημίου του De Monfort (ΗΒ). Ηδη απασχολεί περίπου 600 επιστήμονες σε περισσότερα από 100 πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30