Νέα έκδοση της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL

Έκδοση 3.0

16-07-2021
ΙΕΛ

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση της νέας έκδοσης της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL (έκδοση 3.0), με τη συμβολή του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του ΕΚ "Αθηνά". Η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα CLARIN:EL είναι πλέον διαθέσιμη και ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους τους χρήστες της.

Η σχεδίαση της νέας πλατφόρμας έγινε με γνώμονα τις ανάγκες βελτίωσης της προηγούμενης έκδοσης, υιοθετώντας παράλληλα σύγχρονα και ενημερωμένα πρότυπα με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ερευνητικής υποδομής στο σύνολό της και τη δημιουργία μίας διεπαφής συνολικά προσανατολισμένης στο χρήστη και τις ανάγκες του (user-driven).

Στην έκδοση 3.0 του CLARIN:EL φιλοξενούνται πλέον νέες λειτουργικότητες, όπως το Dashboard, ο προσωπικός χώρος κάθε χρήστη, το Workflow Registry,  το μητρώο υπηρεσιών επεξεργασίας για την άμεση πρόσβαση του χρήστη στις ενσωματωμένες διαδικτυακές υπηρεσίες γλωσσικής τεχνολογίας CLARIN:EL, ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά και η υπηρεσία αναζήτησης πόρων CLARIN:EL με λέξεις κλειδιά ή/και με φίλτρα. Αξοσημείωτη είναι και η δημιουργία νέου, φιλικού και εύχρηστου περιβάλλοντος ανάρτησης πόρων (editor), καθώς και ο εμπλουτισμός του σχήματος μεταδεδομένων τεκμηρίωσης με στόχο την πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές FAIR (FAIR Data Principles).

Η Ερευνητική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL αποτελεί από τον Φεβρουάριο του 2015, το ελληνικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC συμμετέχοντας παράλληλα στον Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών. Με τον αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών να ξεπερνά μέχρι σήμερα τους 1080, η Υποδομή CLARIN:EL φιλοξενεί συνολικά 494 πόρους σε ένα συστηματικά οργανωμένο δίκτυο αποθετηρίων, στο οποίο συμμετέχουν 13 Ερευνητικοί Οργανισμοί και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». 

Μαθετε περισσότερα για τη νέα έκδοση εδώ. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31