Το Βραβείο 'Γ.Καραγιάννης': ένας θεσμός για τα Δημοσιογραφικά Βραβεία του Ιδρύματος Μπότση

18-01-2018
ΕΚ "Αθηνά"

Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018, στην Παλαιά Βουλή, το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ.Μπότση» απένειμε τα Δημοσιογραφικά Βραβεία για το 2017, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Στην 34η Απονομή των Δημοσιογραφικών Βραβείων του Ιδρύματος Μπότση, απενεμήθη όπως κάθε χρόνο, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, το Βραβείο Δημοσιογραφίας και Τεχνολογίας 'Γιώργος Καραγιάννης' προς τιμή του αείμνηστου καθηγητή του Πολυτεχνείου και πρώτου πρόεδρου του πολλάκις διακεκριμένου Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά". Η φετινή σημαντική αυτή διάκριση δόθηκε στους δύο Visual Journalists / Infographers,  Ζωή Κατσιγιάννη και Πάνο Κωνσταντόπουλο.
 
 
Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν, ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπίτσης  για τον καθοριστικό του ρόλο στην δημιουργία του Ψηφιακού Ελληνικού Εuronews, η Γκέλη Βούρβουλη για τον ανασχεδιασμό της Ψηφιακής Καθημερινής και η Σόνια Χαϊμαντά για την συμβολή της στον Τεχνολογικό Συντακτικό Προσανατολισμό του ομίλου DPG.
 
Το Βραβείο ‘Γιώργος Καραγιάννης' θεσμοθετήθηκε το 2016, λίγο μετά το θάνατο του αείμνηστου καθηγητή Γ. Καραγιάννη -πρώτου προέδρου του ΕΚ Αθηνά και Επικεφαλής της 3μελούς Διοικούσας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας-, για τη συμβολή του στις Γλωσσικές Τεχνολογίες και ειδικότερα στην καθιέρωση της εφαρμοσμένης έρευνας στον χώρο της υπολογιστικής επεξεργασίας φυσικής γλώσσας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα εκπαιδευτικά δρώμενα, υπήρξε από τους βασικούς εισηγητές της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την προώθηση της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, ενός κλάδου που αγάπησε και στον οποίο αφοσιώθηκε με πάθος. Στο πλαίσιο των Βραβείων Μπότση, η συγκεκριμένη διάκριση, αναδεικνύει  κάθε χρόνο επαγγελματίες του χώρου που έχουν συμβάλει στη διασφάλιση της ποιοτικής και αντικειμενικής δημοσιογραφίας, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας τις Νέες Τεχνολογίες.
 
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI) είναι Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Φορέων ενεργών στην έρευνα, την ανώτατη εκπαίδευση και τις γλωσσικές τεχνολογίες. Μεταξύ τους το κρατικό Αυστριακό Πανεπιστήμιο DUK, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Ίδρυμα  Προαγωγής Δημοσιογραφίας  Αθαν. Β. Μπότση και το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ. Από το 2007 προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία/Δημοσιογραφία στην Ελλάδα και στην Αυστρία, ως μέρος των πρωτοβουλιών του για μια καλύτερη Ευρώπη των Πολιτών.