HIF19: Εκεί που οι επιχειρήσεις συνάντησαν την έρευνα

Γιάννης Ιωαννίδης: "τα ερευνητικά κέντρα -πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνουν ο ερευνητικός βραχίονας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων"

26-06-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Με τίτλο «Όταν η Έρευνα Συναντά τις Επιχειρήσεις», το 3rd Hellenic Innovation Forum, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Το φετινό συνέδριο, το οποίο είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα τη διασύνδεση της Ακαδημαϊκής/Ερευνητικής Κοινότητας με το χώρο των επιχειρήσεων, συνδιοργανώθηκε από την Εthos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), το οποίο διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση στο πλαίσιο του Συνεδρίου με τίτλο «Έρευνα και επιχειρηματικότητα: Μαθαίνοντας από τους τολμηρούς – Ιστορίες επιτυχίας.
 
Κεντρικό συμπέρασμα του φετινού συνεδρίου είναι πως στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας αλλά και στη διασύνδεσή της με τον επιχειρηματικό κόσμο. Απαιτούνται, όμως, πολύ περισσότερα, καθώς θα πρέπει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέψει στο ερευνητικό προσωπικό και τους καθηγητές να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα με ένα διαφανή τρόπο. Ένα θετικό σημείο είναι πως οι φοιτητές έχουν αρχίσει να στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα και να αναζητούν τρόπους, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων που προσπαθούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη επιχειρήσεων με τα παραδείγματα να είναι και αρκετά και ελπιδοφόρα.
 
Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής του  Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά", συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Τα ζητήματα που υπάρχουν στις σχέσεις ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων» σημειώνοντας ότι τα ερευνητικά κέντρα -πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνουν ο ερευνητικός βραχίονας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επειδή δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν τα δικά τους τμήματα R&D.