Το τρίτο διαδικτυακό εργαστήριο στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Συντονισμό Γλωσσικών Πόρων

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 σε διοργάνωση του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του ΕΚ "Αθηνά"

15-12-2020
ΙΕΛ

Το τρίτο διαδικτυακό εργαστήριο στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Συντονισμό Γλωσσικών Πόρων (European Language Resource Coordination – ELRC) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 για τις πολυγλωσσικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το εργαστήριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του ΕΚ "Αθηνά". Το ELRC είναι μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζει τη συλλογή γλωσσικών δεδομένων για την Πλατφόρμα Αυτόματης Μετάφρασης της Διευκόλυνσης "Διασυνδέοντας την Ευρώπη" (Connecting Europe Facility – Automated Translation platform).
 
Οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υπολογιστική επεξεργασία της γλώσσας διαμορφώνουν το μέλλον της πολύγλωσσης Ευρώπης. Έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, ψωνίζουμε, εργαζόμαστε και  ταξιδεύουμε.  Όλο και περισσότερο αλλάζουν την αλληλεπίδρασή μας με ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από δημόσιους φορείς ή ιδιώτες.
 
Προγράμματα που διορθώνουν αυτόματα τα ορθογραφικά μας λάθη και βοηθούν στην παραγωγή κειμένου, ψηφιακοί βοηθοί στα κινητά μας τηλέφωνα που μετατρέπουν ένα ηχητικό μήνυμα σε γραπτό, που συζητούν μαζί μας όταν τηλεφωνούμε στην τράπεζά μας, μεταφράζουν αυτόματατα κείμενά μας σε άλλες γλώσσες. Αυτά, και πολλά περισσότερα, είναι πια μέρος της καθημερινής μας ζωής, του τρόπου που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, μπορούμε πράγματι να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τη δική μας γλώσσα σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες; Υποστηρίζεται επαρκώς η Ελληνική και είναι έτοιμη να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης;
 
Τα παραπάνω θέματα, η ψηφιακή ετοιμότητα της ελληνικής γλώσσας και οι προοπτικές της γλωσσικής τεχνολογίας στην Ελλάδα θα συζητηθούν στην τρίτη ημερίδα του ELRC. Χρήστες και παραγωγοί γλωσσικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων, θα μοιραστούν τις εμπειρίες, τις απαιτήσεις και τις ιδέες τους για την υποστήριξη της ψηφιακής αλληλεπίδρασης στην πολύγλωσση Ευρώπη με γλωσσικές τεχνολογίες. Τέλος, θα συζητηθεί, πώς τα γλωσσικά δεδομένα, δηλαδή ο ψηφιοποιημένος γραπτός και προφορικός λόγος, μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
 
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας.
 
Η συμμετοχή στη διαδικτυακή ημερίδα του ELRC είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως εγγραφή εδώ.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με την κυρία Μαρία Γιάγκου, στο e-mail: mgiagkou@athenarc.gr ή στο elrc@ilsp.gr.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31