Πρώτη θέση για την ελληνική ομάδα Grapes που συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο CLEF 2017

02-10-2017
CORALLIA

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ελληνική ομάδα Grapes στο συνέδριο CLEF 2017 που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του FabSpace. Η ομάδα αναδείχθηκε στον ελληνικό διαγωνισμό FabSpace HackOnEarth που διοργάνωσε το Corallia με την υποστήριξη των μελών του si-Cluster τον περασμένο Απρίλιο.
 
Η ομάδα συστάθηκε από τις προπτυχιακές φοιτήτριες στη σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ Κατερίνα Κουτσούρη και  Ηλέκτρα Σκεπετάρη, ενώ στο τελικό αποτέλεσμα συνέβαλλαν οι Κωνσταντίνος Αναστασάκης και Στέφανος Λάππας, απόφοιτοι του ΕΚΠΑ που συμμετείχαν επίσης με την ιδέας τους στο τοπικό διαγωνισμό FabSpace HackonEarth.
 
Στο πλαίσιο του CLEF 2017, η ομάδα Grapes διαγωνίστηκε στην πρώτη πρόκληση (Remote Task) που αφορούσε την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας για υπολογισμό πληθυσμού μέσω της χρήσης δορυφορικών εικόνων.  Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν εναλλακτικές προτάσεις που αφορούσαν το συγκεκριμένο challenge, όπως εκείνες προτάθηκαν από αντίστοιχες ομάδες που εκπροσωπούσαν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η ομάδα διακρίθηκε σε 1 από τις 2 περιοχές που προτάθηκαν προς μελέτη από το ImageCLEF όπου και πέτυχε την υψηλότερη ακρίβεια. Παράλληλα η ομάδα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει λύσεις διαφορετικών προκλήσεων, να έρθει σε επαφή με διάφορους φοιτητές της Ευρώπης και να παρακολουθήσει τις μεθοδολογίες και την έρευνά τους.
 
Μετά τη διάκρισή τους η Κατερίνα και η Ηλέκτρα ανέφεραν: "Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το FabSpace, την Hellas Sat και το Corallia που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση του ταξιδιού αλλά και το Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών & Ψηφιακών Συστημάτων και το ICCS της σχολής μας για τη συνεχή στήριξη και καθοδήγηση". 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Hellas Sat μέλος του si-Cluster, χορήγησε το ταξίδι στο Δουβλίνο για τα μέλη της ομάδας Grapes.
 
Σχετικά με το FabSpace 2.0
Το FabSpace 2.0 συγχρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της ΕΕ και έχει ως στόχο τη δημιουργία και λειτουργία ενός σημείου ανοικτής πρόσβασης σε γεω-δεδομένα, εφαρμογές, λογισμικό και προκλήσεις όπου φοιτητές, ερευνητές, επίδοξοι επιχειρηματίες και απλοί πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του FabSpace και να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν τις δικές τους εφαρμογές και στο οποίο συμμετέχουν οι: UPS, UoRT, CSL, TUDA, WUT, ICCS, Aerospace Valley, BIC Lazio, WSL, Cesah, Opegieka, Corallia, Terranis, Idgeo, EBN. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.fabspace.eu/