Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έπισημη έναρξη του δικτύου SDSN Greece

Μία Αριστοτελική προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη

29-09-2017

Τα εγκαίνια του Ελληνικού Δικτύου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDSN Greece) στην Ελλάδα έλαβαν χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 με την παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του Καθηγητή Jeffrey D. Sachs, Διευθυντή του παγκόσμιου δικτύου SDSN του ΟΗΕ. Τη συνάντηση ακολούθησε Εκπαιδευτικό Δείπνο του Συμβουλίου Ηγεσίας του SDSN Ελλάδας, όπου οι συμπρόεδροι του δικτύου, Καθ. Φοίβη Κουντούρη και Καθ. Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασαν τα εξέχοντα μέλη του Συμβουλίου Ηγεσίας του SDSN Greece στους διακεκριμένους επισκέπτες της ευρύτερης κοινότητα SDSN Greece. Ο καθηγητής Sachs ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης και μοιράστηκε τις εμπνευσμένες σκέψεις του για την αειφορία και τη σχέση της με την πλούσια και βαθιά ιστορία της Ελλάδας.
 
Στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Αθηνών το 3ο Συνέδριο Μεσογειακής Διάσκεψης για το Βιώσιμο Ανάπτυξης (SDSN) και η επίσημη έναρξη της SDSN Ελλάδας. Και οι δύο εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από το ICRE8 - Διεθνές Κέντρο Έρευνας για το Περιβάλλον και το Εργαστήριο PESD για την Πολιτική Οικονομία της Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα  και το Ερευνητικό Κέντρο ATHENA. Όλοι οι φορείς αυτοί αποτελούν ένα συγκρότημα κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων με ισχυρή δέσμευση στην έρευνα για την αειφόρο διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου και της τεχνολογίας, και εξαιρετικές επιδόσεις  στην προσέλκυση ερευνητικών κεφαλαίων. Το συνέδριο έλαβε εθνική κάλυψη από τον υποστηρικτή επικοινωνιών Skai Media Group.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης, οι συμπρόεδροι της SDSN Ελλάδας, Καθ. Φοίβη Κούνδουρη και ο καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Sachs και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μίλησαν για θέματα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, την αειφόρο ανάπτυξη και την περιβαλλοντική πολιτική, με τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την καθαρή τεχνολογία και την οικολογική οικονομία. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να διευρυνθούν καλύτερα θέματα βιωσιμότητας τόσο στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας όσο και της διδασκαλίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ταυτόχρονα με το Μεσογειακό Συνέδριο SDSN έλαβε χώρα το Εναρκτήρια Ετήσιο Συνέδριο Νεολαίας SDSN Greece, με στόχο την ενθάρρυνση της νεότερης γενιάς να ενημερωθεί και να αναλάβει δράση σε θέματα βιωσιμότητας.
 
Βασιζόμενο στην επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων και την ευρεία υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα, το Στρατηγικό Συμβούλιο Διαχείρισης, SDSN Greece διαμορφώνει τώρα το δρόμο προς τα εμπρός. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα τρία οριζόντια ζητήματα του SDSN Greece και στις ακόλουθες τέσσερις θεματικές προτεραιότητες: 1) Βιώσιμη Ναυτιλία & Διαχείριση Θαλάσσιων Πόρων, 2) Βιώσιμος Τουρισμός, 3) Ενέργεια Βιώσιμης Τροφής-Νερού και 4) Κατάρτιση και Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Θα οργανωθούν διαρθρωμένες διαβουλεύσεις με επιλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ηγεσίας  για τον προσδιορισμό, τη βελτίωση, την επιβεβαίωση και τη λεπτομερή καταγραφή των θεματικών προτεραιοτήτων. Το εκτεταμένο δίκτυο του SDSN Greece και του Παγκόσμιου Δικτύου θα καταβάλει προσπάθειες για την υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων ολοκληρωμένης τεχνολογίας / κοινωνικοοικονομικής διακυβέρνησης με γνώμονα την επιστήμη στα προβλήματα που εντοπίστηκαν. Θα ακολουθήσει και επόμενος γύρος διαβουλεύσεων με απώτερο στόχο την άμεση εφαρμογή ή / και παρέμβαση πολιτικής. To SDSN Greece εργάζεται επίσης για τον εμπλουτισμό και την επέκταση του εσωτερικού και του διεθνούς δικτύου, ανταποκρινόμενο έτσι στο σημαντικό ενδιαφέρον για την ενεργό συμμετοχή της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του επιχειρηματικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, των πολιτικών ιθυνόντων και των μέσων ενημέρωσης.
Βρείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό.