Εναρκτήρια συνάντηση της άτυπης ομάδας εργασίας για την Ανοικτή Επιστήμη

08-10-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Η πρώτη συνάντηση της άτυπης ομάδας εργασίας για την Ανοικτή Επιστήμη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”, στην Αθήνα. Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία μεταξύ των μελών, η παρουσίαση του προσχεδίου Στρατηγικής Ανοικτής Επιστήμης και η εμβάθυνση και o στοχασμός στις επιμέρους πληροφορίες που το ολοκληρώνουν.
 
Η ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους 14 εθνικών φορέων, ερευνητικών υποδομών και πρωτοβουλιών που διαπρέπουν στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης, έχει ως στόχο τη δημιουργία προτάσεων για την ενσωμάτωση και υλοποίηση των αρχών της Ανοικτής Επιστήμης στον ερευνητικό ιστό της χώρας μέσα από τη σύνταξη ενός κειμένου Εθνικής Στρατηγικής Ανοικτής Επιστήμης. Το κείμενο αυτό θα συνταχθεί στη βάση των αξιών της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας (Responsible Research and Innovation – RRI) και θα λειτουργήσει ως απάντηση σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την υποστηρίζουν, όπως οι συστάσεις για την πρόσβαση και τη διατήρηση της επιστημονικής πληροφορίας, οι προτάσεις της Πλατφόρμας για Πολιτική Ανοικτής Επιστήμης (Open Science Policy Platform – OSPP), αλλά και το υπό-ανάπτυξη Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud – EOSC). Με την ολοκλήρωσή του, το κείμενο θα υιοθετηθεί από τους περισσότερους οργανισμούς που συμβάλλουν στη συγγραφή του και θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία, με τη φιλοδοξία να υιοθετηθεί σε κεντρικό επίπεδο.
 
Το εναρκτήριο λάκτισμα στις συζητήσεις των μελών της ομάδας εργασίας έδωσε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚ “Αθηνά”, καθ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του εγχειρήματος αυτού τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ευρύτερο χώρο έρευνας στον οποίο ευημερεί η χώρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για ένα άψογο αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου. Από τις συζητήσεις που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργήθηκαν εύλογοι προβληματισμοί, οι οποίοι βοήθησαν στη συνδιαμόρφωση και στην καθιέρωση ενός ισχυρού και σταθερού πλαισίου εργασίας. Η συνάντηση έληξε με την ανάληψη εργασιών στη συγγραφή των ενοτήτων του προσχεδίου κειμένου και η ομάδα εργασίας συμφώνησε σε παρουσίαση του παραγόμενου υλικού στη συνάντηση του Οκτωβρίου.
 
Η διάθεση της ομάδας εργασίας για ένα άρτιο και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο κείμενο που να καλύπτει όλα τα σημαντικά θέματα Ανοικτής Επιστήμης εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία, μεταβείτε εδώ.