Γλωσσικές Τεχνολογίες για τα Ελληνικά

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

11-02-2020
ΕΚ "Αθηνά"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου), ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) παρουσιάζουν μέσα από σύντομα βίντεο τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” και αφορούν την Ελληνική Γλώσσα.
 
Αυτόματη μετατροπή ομιλίας σε κείμενο, μηχανική κατανόηση φυσικής γλώσσας, μετατροπή κειμένου σε ομιλία, αναγνώριση νοηματικού βίντεο με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ανάπτυξη υποδομών γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών, και τεχνολογίες μάθησης της Ελληνικής είναι μερικές από τις ερευνητικές πρωτοβουλίες του ΙΕΛ για την Ελληνική Γλώσσα. Πολλές από τις γλωσσικές τεχνολογίες έχουν ωριμάσει και είναι πλέον ενσωματωμένες σε πολλές εφαρμογές, συσκευές και συστήματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Οι ερευνητές του ΙΕΛ εργάζονται για να επινοήσουν νέες μεθόδους και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που ενισχύουν ψηφιακά την Ελληνική Γλώσσα.
 
H ενίσχυση της γλωσσικής τεχνολογίας διασφαλίζει τη θέση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στον ψηφιακό κόσμο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τόσο την ανάπτυξη όσο και την επικοινωνία των πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, ημερομηνία η οποία συμπίπτει με την ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.
 
Αποστολή του ΙΕΛ είναι η ανάπτυξη και προώθηση της Γλωσσικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το ερευνητικό δυναμικό του που αποτελείται από υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες σε όλες τις συναφείς επιστημονικές περιοχές: υπολογιστική γλωσσολογία, ψυχογλωσσολογία, γνωσιακή επιστήμη, πληροφορική, μηχανική μάθηση, επεξεργασία σημάτων, στατιστική.
 
Διαρκής στόχος του ΙΕΛ είναι η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς του σε διεθνές επίπεδο, επιδιώκοντας σημαντικές συνεργασίες, συνδυάζοντας επιτυχώς τον ερευνητικό και αναπτυξιακό του προσανατολισμό και προωθώντας τη σύνδεση των ερευνητικών του δραστηριοτήτων με την κοινωνία και τη βιομηχανία.
 
Παρακολουθήστε τη σειρά των σύντομων βίντεο εδώ.

#InternationalGreekLanguageDay #AthenaRC30

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30