Διατίθεται πλέον ο νέος κατάλογος μεταβλητών πηγών Hubble Space Telescope's Catalogue of Variables (HCV)

Συνεργάτες του ΕΚ "Αθηνά" ανέπτυξαν το λογισμικό πίσω από τον κατάλογο

03-10-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε στις 24/9/2019 την έκδοση του Hubble Catalog of Variables (HCV), του πρώτου ομοιογενούς καταλόγου μεταβλητών πηγών, ο οποίος βασίστηκε σε παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Ο HCV είναι προσβάσιμος μέσω του ESA Hubble Science Archive (eHST) στο ESAC και του Mikulski Archive for Space Telescopes (MAST) στο STScI. Οι χρήστες καλούνται να εξερευνήσουν το εργαλείο απεικόνισης HCV Explorer για να περιηγηθούν στον HCV και να αναζητήσουν τα αντικείμενα ή πεδία του ενδιαφέροντός τους.
 
Το λογισμικό πίσω από την παραγωγή και την επικύρωση του HCV είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, υλοποίησης και επικύρωσης από τους μηχανικούς του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" (Γιώργος Κακαλέτρης, Γιώργος Παπανίκος, Νικόλας Λάσκαρης και Κώστας Κακαλέτρης). Η ομάδα παρείχε καινοτόμες λύσεις τόσο στις επιστημονικές όσο και στις τεχνολογικές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν συνδυάζοντας αυτές σε έναν ανοικτό, σταθερό, αξιόπιστο και χρηστικό αγωγό, βασισμένο στον κινητήρα Apache Spark, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου.
 
Ο HCV, που χρηματοδοτήθηκε από την ESA, αναπτύχθηκε επί τέσσερα χρόνια με επικεφαλής την Δρα Άλκηστη Μπονάνου, σε συνεργασία με το Space Telescope Science Institute (STScI). Η δημοσίευση Bonanos et al. (2019) περιγράφει λεπτομερώς τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα.