Ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασιών στον διαστημικό κλάδο στο πλαίσιο διημερίδας της ESA

14-02-2018
CORALLIA

Με στόχο την ενημέρωση του ευρέως κοινού για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕΥΔ/ESA) το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διοργάνωσε διημερίδα στις 14-15 Φεβρουαρίου 2018  στο Υπ. ΨΗΠΤΕ.
 
Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας παρουσιάστηκε η θεσμική διάσταση της ΕΥΔ συμπεριλαμβανομένων του Διεθνούς Διαστημικού Δικαίου και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και των εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της. Tη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής κοινότητας καθώς και εκπροσώπων της δημόσιας διοικήσης και της ESA, το Corallia παρουσιάσε τις δραστηριότητες του FabSpace 2.0, στο οποίο συμμετέχει μαζί με το ΕΜΠ, το οποίο παρέχει υπηρεσίες μίας στάσης στους τομείς των γεω-δεδομένων και γεω-πληροφορικής, δίνοντας πρόσβαση σε μια σειρά από υλικά, εργαλεία, μηχανήματα και δεδομένα με στόχο τη δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών.Επιπρόσθετα, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη φετινή διοργάνωση του ActInSpace, του παγκόσμιου 24ωρου διαγωνισμού καινοτομίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, την Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος και το ESA BIC Suid France, ο οποίος έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από το si-Cluster στις 25-26 Μαΐου 2018.
 
Ιδιαίτερα πολυπληθής ήταν η συμμετοχή και των Μελών του si-Cluster στην Ενημερωτική Διημερίδα για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕΥΔ) / European Space Agency (ESA). Την ευκαιρία να ακούσουν διάφορες λεπτομέρειες για την ESA, τη βιομηχανική της πολιτική και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει είχαν τα Μέλη του si-Cluster στην Ενημερωτική Διημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Τα Μέλη του si-Cluster έδωσαν δυναμικό παρόν αναδεικνύοντας τόσο το ενδιαφέρον της ελληνικής βιομηχανίας και έρευνας για τα διαστημικά προγράμματα, όσο και το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα.
 
H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών δράσεων του si-Cluster για την ανάπτυξη και ενίσχυση του κλάδου  Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών καθώς και της αγαστής συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή της ESA στο si-Cluster κατά την επίσημη επίσκεψής του στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα.
 
Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα είναι διαθέσιμες στα https://www.actinspace.org/ και https://www.fabspace.eu/