Το EK "Αθηνά" στο Human Brain Project

To EK "Αθηνά" επικεφαλής της αρχιτεκτονικής λογισμικού του HBP και τεχνικός συντονιστής της πανευρωπαϊκής υποδομής EBRAINS

08-07-2020
ΕΚ "Αθηνά"

Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Human Brain Project (HBP), που ξεκίνησε το 2013 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική προσπάθεια στην Ευρώπη για την μελέτη του εγκεφάλου, ανακοίνωσε την έναρξη της τελικής φάσης της, με το "Αθηνά" σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να εκκινήσει μια νέα εποχή για τις νευροεπιστήμες, την ιατρική και την υπολογιστική επιστήμη, μέσω της δημιουργίας της νέας καινοτόμας ερευνητικής υποδομής EBRAINS. Την επόμενη τριετία (2021-2023) το έργο θα επικεντρωθεί σε τρεις κυρίως ερευνητικές θεματικές, τα εγκεφαλικά δίκτυα, τον ρόλο τους στην συνείδηση, και τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, ενώ παράλληλα θα εξελίσσει την υποδομή EBRAINS. Η υποδομή προσφέρει τον πληρέστερο ψηφιακό άτλαντα και βάση δεδομένων για τον ανθρώπινου εγκέφάλο, σε σύζευξη με ισχυρά εργαλεία υπολογιστικής και προσομοίωσης σε ερευνητές στα πεδία των νευροεπιστημών, της ιατρικής και της τεχνολογίας, με σκοπό να παραμείνει διαθέσιμη στην επιστημονική κοινότητα ως μακρόχρονη συνεισφορά του HBP στην συνολική πρόοδο της επιστήμης παγκοσμίως.
 
Το "Αθηνά" συμμετέχει ως επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ολόκληρης της υποδομής λογισμικού του έργου, και θα είναι επίσης ο τεχνικός συντονιστής της υποδομής EBRAINS. Υπό την καθοδήγηση του Καθηγ. Γιάννη Ιωαννίδη, η ομάδα του "Αθηνά" θα προχωρήσει σε υλοποίηση υπηρεσιών μοντελοποίησης για χρήση σε προσομοιώσεις και εφαρμογές ρομποτικής, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει την κατάλληλη e-Υποδομή για τη λειτουργία των υπηρεσιών του EBRAINS στην αντίστοιχη υπολογιστική υποδομή. Οι υπηρεσίες του EBRAINS θα περιλαμβάνουν επιμελημένα και διαμοιρασμένα νευροεπιστημονικά δεδομένα, υπηρεσίες ψηφιακού άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ροές εργασίας μοντελοποίησης και προσομοίωσης του εγκεφάλου, ροές εργασίας τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, ιατρική πλατφόρμα δεδομένων εγκεφαλικής δραστηριότητας, διαδραστικές ροές εργασίας με τη χρήση υπολογιστών υψηλής απόδοσης/νευρομορφικών υπολογιστών, αλλά και την Πλατφόρμα Ιατρικής Πληροφορικής. Η Πλατφόρμα Ιατρικής Πληροφορικής (Medical Informatics Platform, MIP) είναι μια πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού, που επιτρέπει σε Νοσοκομεία και Ερευνητικά Κέντρα από όλο τον κόσμο να διαμοιράζονται ιατρικά δεδομένα, της οποίας το "Αθηνά", μέσω της ομάδας του Καθηγ. Γιάννη Ιωαννίδη, έχει αναλάβει τον τεχνικό συντονισμό.
 
Μέσω της συμμετοχής του "Αθηνά" στο HBP, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συνεισφέρει σε μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας για τη Ευρωπαϊκή Έρευνα, που μετρά 134 εταίρους, και έχει αποτελέσει κομβικό σημείο συνάντησης και συνεργασίας για κορυφαίους επιστήμονες και υποδομές σε όλη την Ευρώπη.