Αναγνώριση Ερευνήτριας ΕΚ "Αθηνά", επιλογή στο ΤΕΣ Τεχνών & Ανθρωπιστικών Σπουδών

30-04-2018
ΙΕΛ

Η Δέσποινα Τσιαφάκη, αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" (Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, Παράρτημα Ξάνθης), ορίστηκε, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας & Καινοτομίας κ.Κ.Φωτάκη, ως αναπληρωματικό μέλος στο Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο (ΤΕΣ) Τεχνών & Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Η Δέσποινα Τσιαφάκη είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και πτυχίου του ίδιου τμήματος. Υπήρξε επιμελήτρια αρχαιοτήτων στο J. Paul Getty Museum, όπου μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον πολιτισμό. Κατά το 2000-2006 ήταν καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ, ενώ κατά το 2001-2002 δίδαξε ως φιλόλογος καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση. Από το 2002 μέχρι σήμερα, είναι Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής & Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΙΠΕΤ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και υπεύθυνη του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές και από το 1994 είναι τακτική επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά προγράμματα που αφορούν στην αρχαιολογία και στη διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία για τους μύθους της Θράκης στην αττική τέχνη, είναι editor ενός τόμου για το Χρώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη και περισσότερες από 70 εργασίες της για την αρχαιολογία, την αρχαία ελληνική τέχνη και την πολιτιστική τεχνολογία έχουν δημοσιευτεί σε εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς τόμους, περιοδικά και συνέδρια. Είναι Αξιολογήτρια εθνικών & ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Κριτής άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στους τομείς της αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και πολιτιστικής τεχνολογίας.

Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας)