HBP

Human Brain Project
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Human Brain Project (HBP) βρίσκεται στο δεύτερο μισό της δεκαετούς διάρκειάς της και στοχεύει στη δημιουργία μιας ισχυρής ερευνητικής υποδομής (EBRAINS) για τις νευροεπιστήμες, την ιατρική και την υπολογιστική επιστήμη. Το έργο αντιστοιχεί σε μια από τις δυο μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί ποτέ σε ερευνητική προσπάθεια στην Ευρώπη. Το "Αθηνά" συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ολόκληρης της υποδομής λογισμικού του έργου. Το "Αθηνά" θα είναι επίσης και ο τεχνικός συντονιστής της υποδομής, με καθήκοντα σχεδιασμού, υλοποίησης και επικύρωσης.
Η υποδομή θα περιλαμβάνει τις παρακάτω κατηγορίες υπηρεσιών:
  • Επιμελημένα και διαμοιρασμένα νευροεπιστημονικά δεδομένα: EBRAINS υπηρεσίες FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable - Ανιχνεύσιμα, Προσπελάσιμα, Διαλειτουργικά, Επαναχρησιμοποιήσιμα) δεδομένων. Δημοσίευση νευροεπιστημονικών δεδομένων.
  • Υπηρεσίες ψηφιακού άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου: πλοήγηση σε τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του ανθρώπινου εγκεφάλου, εντοπισμός, συνεισφορά και ανάλυση δεδομένων του εγκεφάλου.
  • Ροές εργασίας μοντελοποίησης και προσομοίωσης του εγκεφάλου: Εργαλεία για τη δημιουργία και διερεύνηση μοντέλων λογισμικού προσομοίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου.
  • Ροές εργασίας τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής: Σχεδιασμός, έλεγχος και υλοποίηση λύσεων ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης. 
  • Ιατρική πλατφόρμα δεδομένων εγκεφαλικής δραστηριότητας: Ανθρώπινη ενδοεγκεφαλική iEEG βάση δεδομένων και υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων. 
  • Διαδραστικές ροές εργασίας με τη χρήση υπολογιστών υψηλής απόδοσης (High Performance Computing) ή Νευρομορφικών υπολογιστών (Neuromorphic computing): Ευρωπαϊκή πρόσβαση σε κλιμακώσιμες διαδραστικές υπολογιστικές υπηρεσίες.
  • Πλατφόρμα Ιατρικής Πληροφορικής: Το ερευνητικό κέντρο "Αθηνά", μέσω της ομάδας του Καθηγ. Γιάννη Ιωαννίδη, είναι μέλος της ηγετικής ομάδας και έχει αναλάβει τον τεχνικό συντονισμό της Πλατφόρμας Ιατρικής Πληροφορικής του έργου. H Πλατφόρμα Ιατρικής Πληροφορικής (Medical Informatics Platform, MIP) είναι μια πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού, που επιτρέπει σε Νοσοκομεία και Ερευνητικά Κέντρα από όλο τον κόσμο να διαμοιράζονται ιατρικά δεδομένα. Οι χρήστες της πλατφόρμας έχουν πρόσβαση σε στοχευμένη πληροφορία που αφορά στις νόσους του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ η πλατφόρμα διασφαλίζει ότι τα δεδομένα των ασθενών προστατεύονται αυστηρά. 
Το "Αθηνά" θα διασφαλίσει ότι η ερευνητική υποδομή που θα δημιουργηθεί, θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες των παραπάνω υπηρεσιών, καθώς και θα ορίσει τους κανόνες για την ποιότητα λογισμικού της υποδομής.
'
Κατάσταση
Ενεργό
Έναρξη
Λήξη
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Ιωάννης Ιωαννίδης
Εταίροι

134 εταίροι (δείτε εδώ)