OpenAIRE webinar: “Τέσσερις καλές πρακτικές για την ανάπτυξη λογισμικού στην Ανοιχτή Επιστήμη”

06-06-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, ως Εθνικοί Κόμβοι για την Ανοικτή Πρόσβαση στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα, σε συνέχεια της επιτυχημένης σειράς από διαδικτυακά σεμινάρια για θέματα που αφορούν βασικές πτυχές της Ανοικτής Επιστήμης, σας προσκαλούν στο επόμενο webinar με τίτλο: OpenAIRE webinar: “Τέσσερις καλές πρακτικές για την ανάπτυξη λογισμικού στην Ανοιχτή Επιστήμη”
 
Πότε; Πέμπτη 6 Ιουνίου
Ώρα: 11:00 πμ - 12:00 μμ
Τοποθεσία: Για παρακολούθηση, συνδεθείτε εδώ
Γλώσσα παρουσίασης: Ελληνικά
 
Με μεγάλη χαρά, σας ανακοινώνουμε ότι το webinar θα πραγματοποιηθεί από τον συνάδελφο δρ Φώτη Ψωμόπουλο, ερευνητής Γ' στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
 
Θέμα προς συζήτηση θα αποτελέσουν οι καλές πρακτικές για το ανοιχτό λογισμικό, το οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο μαζί με τα μεγάλα δεδομένα, και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Επιστήμης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Επιστήμες Ζωής.
 
Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό αυτό ρόλο, το ELIXIR ως το πανευρωπαϊκό δίκτυο αριστείας στη βιοπληροφορική, δημιούργησε μια ομάδα εργασίας στοχεύοντας στην προδιαγραφή καλών πρακτικών για την ανάπτυξη λογισμικού, οι οποίες συμβαδίζουν απόλυτα με τις αξίες της Ανοιχτής Επιστήμης. Στα πλαίσια αυτής της ομιλίας θα γίνει η παρουσίαση των τεσσάρων βασικών πρακτικών και του τρόπου εφαρμογής τους σε ένα ρεαλιστικό σενάριο, κλείνοντας με μια συζήτηση για τα επόμενα βήματα που έχουν προγραμματιστεί στην κατεύθυνση αυτή.
 
Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το OpenAIRE webinar “Τέσσερις καλές πρακτικές για την ανάπτυξη λογισμικού στην Ανοιχτή Επιστήμη”, παρακαλώ να συμπληρώσετε τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής (εδώ).
 
Βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή:
 
Ο Δρ Φώτης Ψωμόπουλος είναι Ερευνητής Γ' στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Απέκτησε το δίπλωμα και το διδακτορικό του με βαθμό άριστα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το 2004 και 2010 αντίστοιχα, ενώ το 2014 βραβεύθηκε με την υποτροφία αριστείας για μεταδιδάκτορες από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί στο ΑΠΘ ως συνδιδάσκων, στο Quest University (Vancouver, Καναδάς) ως επισκέπτης καθηγητής και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως διδάσκων Π.Δ. 407/80. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και διαχειριστής τόσο σε ευρωπαϊκά (RAPP, Microme, ASSIST) όσο και εθνικά ερευνητικά έργα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται των περιοχών της Βιοπληροφορικής, της Εξόρυξης Δεδομένων και των Υπολογιστικών Υποδομών Μεγάλης Κλίμακας. Στα πλαίσια των ενδιαφερόντων του επιλέχθηκε για το ρόλο του EGI Champion στη Βιοπληροφορική από το EGI το 2013, ως RDA Expert από το RDA το 2016, ενώ από το 2018 έχει εκλεγεί στο ρόλο του αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης για το ELIXIR-GR. Τέλος έχει οργανώσει ένα πλήθος από εθνικά και διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στην Ανάλυση NGS Δεδομένων σε Υπολογιστικό Νέφος καθώς και μαθήματα Software και Data Carpentry. Αναλυτικά το βιογραφικό του, καθώς και οι σχετικές δημοσιεύσεις του, υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://fpsom.github.io/.  
 
Σημείωση: Mε τη λήξη του webinar θα διαμοιραστούν σε όλους τα αρχεία της παρουσίασης και η βιντεοσκόπηση.
 
Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε… επικοινωνήστε μαζί μας!     

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30