Ημέρες Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα

Υβριδική Εκδήλωση

21-10-2021 έως 22-10-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Το ΕΚ "Αθηνά", διοργανώνει τη διημερίδα «Ημέρες Ανοικτής Επιστήμης» στις 21 και 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της λήξης του έργου HELIX, και της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Δεδομένων, με την υποστήριξη του Εθνικού κόμβου του OpenAIRE στην Ελλάδα και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
 
Οι Ημέρες Ανοικτής Επιστήμης θα υποδεχτούν συνεργάτες και εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να συλλέξουν μελέτες περίπτωσης από την εμπειρία τους σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης της Ανοικτής Επιστήμης, καθώς και να ενισχύσουν την επικοινωνία και συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων πολιτικής. Η εκδήλωση είναι υβριδική και θα λάβει χώρα διαδικτυακά, αλλά και με φυσική παρουσία στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  
 
Στόχος της διημερίδας είναι:
  • Η ανάδειξη των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ για την πρόσβαση, την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση επιστημονικών πληροφοριών και ερευνητικών δεδομένων (Open Science, Horizon Europe, κ.λπ.).
  • Η ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud - EOSC), τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και την εθνική εκπροσώπηση (EOSC Association) και συμβολή στην ανάπτυξη και λειτουργία του.
  • Η αναγνώριση της γόνιμης συνεργασίας της άτυπης ομάδας εργασίας για την Ανοικτή Επιστήμη που οδήγησε στην κοινή πρόταση για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανοικτής Επιστήμης και τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στο περιεχόμενό του.
  • Η μεταφορά εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες και περιβάλλοντα Ε&Κ που εμπνέουν την εφαρμογή της Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα και την ευθυγράμμιση με το EOSC.
Η διημερίδα θα διεξαχθεί σε ελληνικά και αγγλικά και θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι του ΕΚ "Αθηνά" στο YouTube
 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

 
Μπορείτε να συμπληρώσετε εδώ τη φόρμα συμμετοχής στην εκδήλωση.    
 
 

 

 
H εκδήλωση αυτή αποτελεί την καταληκτήρια εκδήλωση της Πράξης «HELIX: Εθνικές Ψηφιακές υποδομές για την Έρευνα» (MIS 5002781) που εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)
 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31