Το Αθηνά σε Διημερίδα της ΓΓΕΚ με επιτεύγματα τεσσάρων δράσεων

Η «Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο κέντρο των ενδιαφερόντων του Αθηνά

04-04-2024
ΙΕΛ

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η παρουσία του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου / Αθηνά (ΙΕΛ/Αθηνά) στη διημερίδα «Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που διοργανώθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου και Τετάρτη 3 Απριλίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από τη Γενική Γραμματεία  Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

Το Αθηνά είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει 4 πολύ σημαντικά έργα δίνοντας έτσι τον δικό του δυναμικό παλμό.

Το έργο ESTIA, μια Πλατφόρμα Διαχείρισης Κινδύνων σε Περιοχές Πολιτιστικής Κληρονομιάς με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα της Διημερίδας στο πλαίσιο της ενότητας «Πυρκαγιές» ως παράγοντα απειλής. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και από την πλευρά του Αθηνά την παρουσίαση έκανε ο Διευθυντής Ερευνών Δρ. Ανέστης Κουτσούδης.

Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε το έργο CanTi, μια Καινοτόμος Μεθοδολογία Ολοκληρωμένης Διάγνωσης, Συντήρησης, Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης της Ακρόπολης της Τίρυνθας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η δεύτερη ημέρα της Διημερίδας υπήρξε εξίσου σημαντική με την παρουσίαση δυο ακόμα έργων του Αθηνά.

Το myEleusis, ένα έργο που αποσκοπεί στη μύηση του επισκέπτη στην Αρχαία Ελευσίνα και τα μυστήρια της, πριν, κατά και μετά την επίσκεψη. Αξιοποιεί το ιερό της Δήμητρας και Κόρης και το Μουσείο, ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα. Την παρουσίαση έκανε η Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη, Διευθύντρια Ερευνών του Αθηνά.

Το ΑΠΤΟΣ που αφορά που αφορά έξυπνα αντίγραφα εκθεμάτων που έχουν εγκατασταθεί στο Επιγραφικό Μουσείο και σκοπό έχουν ως επι το πλείστον να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης, αίροντας την απτική απαγόρευση.

Η κ. Τσιαφάκη δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη διημερίδα, στην οποία είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά για το τι γίνεται στον χώρο του πολιτισμού με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, και ταυτόχρονα να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ανταλλάξουμε απόψεις. Ευελπιστούμε ότι μια τέτοια δράση αποτελεί την αρχή ενός ευρύτερα διεπιστημονικού διαλόγου και θα υπάρξει συνέχεια."

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με περιήγηση στα εκθέματα Ανάδειξης, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιεργαστούν από κοντά τα εκθέματα, να κάνουν χρήση των τεχνολογιών, αλλά και να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες από τους υπευθύνους των εκθεμάτων.