Ο ΕΜΦΥΛΟΣ ΛΟΓΟΣ: Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει: Αναγκαιότητες και αποσαφηνίσεις

Η Α. Φωτοπούλου εισηγήτρια στο διαδικτυακό σεμινάριο για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ισότητας στον εργασιακό χώρο

13-05-2024
ΕΚ "Αθηνά"

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, από τις 10:00 έως τις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί το διαδικτυακό σεμινάριο υπό την αιγίδα της Ομάδας Εργασίας 7 «Εξισορρόπηση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής – Συμπεριληπτικό Περιβάλλον» του Εθνικού Δικτύου Επιτροπών Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων. Το κεντρικό θέμα του σεμιναρίου θα είναι ο 'Εμφυλος Λόγος, και θα αναπτυχθούν συζητήσεις για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ισότητας στον εργασιακό χώρο.
 
Η Αγγελική Φωτοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, θα είναι η κύρια εισηγήτρια της συνάντησης. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας TEAMS και απαιτείται προεγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ.
 
 
Έμφυλος, λόγος, συμπερίληψη: νέοι όροι μπαίνουν στον καθημερινό μας λόγο.
 
Φύλο και ταυτότητα, γλώσσα και ταυτότητα, γλωσσικός σεξισμός: νέες έννοιες σχετίζονται με τους όρους αυτούς και χρειάζονται νέες αποσαφηνίσεις και ορισμοί.
 
Αφού αποσαφηνίσουμε τους νέους όρους, οι οποίοι έχουν εμφανιστεί στην γλωσσική μας πραγματικότητα, θα αναφερθούμε με παραδείγματα στον έμφυλο λόγο και στην αποδοχή την οποία απαιτεί η συμπερίληψη. Θα αναφερθούμε στη διάκριση ανάμεσα στο «βιολογικό φύλο» (sex) και στο «κοινωνικό φύλο» (gender), η οποία κερδίζει έδαφος κατά τη δεκαετία του 1970. Κεντρική παραδοχή αυτής της κατεύθυνσης είναι ότι οι ιδιότητες, οι λειτουργίες και οι ρόλοι που αποδίδονται στα δύο φύλα και οι οποίοι δεν είναι απόρροια κάποιας απόλυτης βιολογικής διαφοράς μεταξύ τους, αποτελούν προϊόντα κοινωνικής κατασκευής και είναι δυνατόν να υπόκεινται σε αλλαγές. Θα δούμε ότι διαχρονικά, από τις ταινίες και τα λήμματα των λεξικών μέχρι τα κείμενα της διαφήμισης και του δημόσιου λόγου, η αναφορά στο γυναικείο λόγο, στις γυναικείες ιδιότητες είναι συχνά ειρωνική ή υποτιμητική ή στην καλύτερη περίπτωση ουδετερη. Ένα παραδειγμα από το Λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη: αντρίκειος -α -ο: για κτ. που χαρακτηρίζεται από θάρρος και ευθύτητα, ιδιότητες που θεωρείται ότι ταιριάζουν κατεξοχήν στον άντρα: Aντρίκειες κουβέντες.Φέρθηκε αντρίκια. Δεν θα πει κανείς πουθενά φέρθηκε γυναικεία με θετική συνδηλωση. Ήδη και νομικά έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται αυτή η νέα πραγματικότητα. Θα κάνουμε λοιπόν σ’αυτή την παρουσίαση, εκτός των αποσαφηνίσεων, και κάποιες, κατα το δυνατόν, λειτουργικές προτάσεις: θα προτείνουμε κάποιες διαδικασίες, για να επιτευχθεί, ακόμη μέσα και από τα διοικητικά κείμενα, η ορατότητα όλων, χωρίς να παραβιάζεται το φυσικό γλωσσικό αίσθημα των ομιλητών αλλά και για να δημιουργηθεί κατά το δυνατόν ένας κόσμος που να μας χωράει όλες και όλους.
 
Λίγα λόγια για την Εισηγήτρια
 
Η Αγγελική Φωτοπούλου είναι γλωσσολόγος, Διευθύντρια ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ). Έχει σπουδάσει Γλωσσολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως μέλος της γαλλικής ομάδας Eurotra (πρόγραμμα μηχανικής μετάφρασης) ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Université Paris VIII - St Denis. Εν συνεχεία Post-doc στο Institut National des Télécommunications (ΙΝΤ) στο Παρίσι. Κατά την διαμονή της στη Γαλλία συντονίζει την γαλλική ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ορολογία POINTER και συμμετέχει στην δημιουργία της ELRA (Ευρωπαική Ένωση για τους Γλωσσικούς πόρους). Από το 1997 ερευνήτρια στο Γαλλικό Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών της Γαλλίας(CNRS : LADL / Université Paris 7 και TLP/ Limsi). Ταυτογχρόνως διδάσκει στα Πανεπιστήμια Saint-Denis (Paris 8), Jussieu (Paris 7) και στο ΙΝΤ. Συμμετέχει στο σχεδιασμό και την εκτέλεση πολλών ευρωπαϊκών (POINTER, GRAMLEX, ARISE…) και γαλλικών προγραμμάτων (GRACE, CNET). Στην Ελλάδα, στο ΙΕΛ αναλαμβάνει την επιστημονική ευθύνη πολλών εθνικών έργων (μεταξύ άλλων: «Ψηφιοποίηση και οργανωση του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου», «Έκφραση: σύστημα για την υποστήριξη της συγγραφικής εργασίας», «Γραμματικές πολυλεκτικών εκφράσεων», «Γραμματική των «συναισθημάτων», καθώς και επιστημονικών τομέων σε έργα της ΓΓΕΤ. Με συμμετοχή σε πολλά Συνεδρια έχει πολλές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά του αντικειμένου της.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31