1η ημερίδα του #GIL4W - Greek Innovation Lab for Women

Ελληνικό Εργαστήριο Καινοτομίας για τις Γυναίκες

15-12-2023

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ, το ΙΤΥΕ Διόφαντος, το EKEΦE Δημόκριτος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το ECWT διοργάνωσαν την 1η ημερίδα του έργου Διμερών Σχέσεων του ΕΟΧ,  #GIL4W (Greek Innovation Lab for Women - Ελληνικό Εργαστήριο Καινοτομίας για τις Γυναίκες) με θέμα την παρουσίαση των στόχων του έργου. Η ημερίδα  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/12/2023 και ώρα 11:00- 13:00 στις εγκαταστάσεις του Αθηνά.
 
 
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να δημιουργηθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου το #GIL4W θα γίνει ένα εμβληματικό έργο και για τις δύο χώρες (Νορβηγία και Ελλάδα), λειτουργώντας ως μηχανισμός μεταφοράς γνώσης από τη Νορβηγία στην Ελλάδα, ο οποίος θα επιτρέψει στα μέλη των δύο πλευρών να μοιραστούν εργαλεία, καλές πρακτικές, επιχειρηματικές συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα  και να προωθήσουν άμεσα καινοτόμες πρακτικές.
Έπειτα από τις εισαγωγές όλων των φορέων του έργου ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με καινοτομικό χαρακτήρα πάνω στα μείζοντα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον όπως:
  • Έλλειψη διαθεματικότητας όπου συζητήθηκε διεξοδικά η ανάγκη εξυπηρέτησης και συνεργασίας διαφόρων επιστημών και ειδικοτήτων σε θέματα τεχνολογίας-έρευνας καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Ισότητα φύλων και ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο καθώς στην Ελλάδα δεν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και έχουμε έναν απο τους χαμηλότερους δείκτες στην Ευρώπη.
  • Τρόποι αντιμετώπισης της επανένταξης των γυναικών στον εργασιακό χώρο, χρησιμότητα των soft/digital/green skills που θα τις βοηθήσει να “εκσυγχρονιστούν” σε μια αγορά όπου η δυνατότητα τηλεργασίας είναι πλέον πολύ διαδεδομένη
  • Ουσιαστική και θεμελιώδη συνεισφορά που μπορεί/πρέπει να έχει η εκπαίδευση από τις πρώτες ακόμη βαθμίδες (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια) στην εμπλοκή γυναικών στο πεδίο STEM μέσω της ενδυνάμωσης των γυναικείων προτύπων στον αντίστοιχο τομέα
  • Επίσης συζητήθηκαν θέματα με ανθρωποκεντρική προσέγγιση τονίζοντας το well being του/της εργαζόμενου/ης και πώς συνδυάζεται με όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα.
  • Μέσω των δικτύων και των έργων του κάθε εταίρου δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές για συνεργασίες σε νέα έργα πέρα από το τρέχων GIL4W.
Το έργο  «#GIL4W - Ελληνικό Εργαστήριο Καινοτομίας για Γυναίκες: Σύμπραξη για τη Νορβηγική Μεταφορά Γνώσης για την ενίσχυση της γυναικείας τεχνογνωσίας στην Ε&Κ και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα» συγχρηματοδοτείται από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ) που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31